Met dank aan Ciao tutti
Castagnaccio. Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel gaf. De Castagnaccio wordt in verschillende gebieden op diverse wijzen bereid.
Wij proefden hier in de Garfagnana een van de lekkerste castagnacci die we ooit voorgeschoteld kregen… Uiteraard delen we graag het recept voor deze typisch Toscaanse lekkernij.
Voor 1 castagnaccio / Kastanje taart heb je nodig:
- 400 gram kastanjebloem,
- 50 gram pijnboompitten,
- 50 gram suiker,
- 15 gram rozijnen,
- de schil van 1 sinaasappel, in kleine stukjes,
- 1 takje rozemarijn,
- 1 snufje zout
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Meng in een grote kom de bloem, de suiker en het zout en net zoveel water dat er een romig deeg ontstaat. Verdeel dit deeg over de bodem van een bakvorm met lage randen, ingevet met olijfolie. Als je een wat dikkere taart wil, kun je het deeg in een kleinere ovenschaal doen. Doe de rozijnen in een bakje met lauw water en laat ze ongeveer 20 minuten weken.
Strooi vervolgens de pijnboompitten, de geraspte sinaasappelschil, de uitgelekte rozijnen en de rozemarijn gelijkmatig over de oppervlakte van de taart. Besprenkel met olijfolie en bak de castagnaccio in ongeveer 35 minuten kastanjebruin in een voorverwarmde oven van 180 °C. De taart moet nog een beetje een taaie structuur hebben.
Lees meer over de regio Garfagnano in de Toscane
Buon appetito!
Marianne, Italian Residence